House VZ Oranjezicht Cape Town

Situated on the slopes of Table Mountain overlooking central Cape Town and Table Bay, this 4-storeyed new house was designed to create a new large level garden-plateau on the sloping site. A street-level basement garage for 4 cars with a new arrival garden-court was cut into the mountain slope, with the entrance hall beyond leading to generous stairs to the upper levels, and a new passenger elevator serving 3 storeys. Tall sliding doors,- all with solar-screening slatted aluminium shutters, overlook the garden to the North and the dramatic views toward the bay, and the Swartland, 50km beyond. The principal living spaces are on the upper levels to capture the views. Here the main living room is a sizeable volume measuring approximately 14m by 7m under a high sloping ceiling that opens toward the magnificent Table Mountain views to the South, and terrace and balcony spaces to the North, all overlooking the manicured, calm, rectangular garden below. In addition to the 5 en-suite bedrooms, there is a self-contained double-storeyed apartment reached from a side garden. An extensive range of sustainable features have been incorporated, including photo-voltaic power, rainwater harvesting, solar and security control to all glazed openings, in-screed piped water heating, and wood-burning fireplaces. The garden view over the city is edged by a 12m swimming pool high above the suburban roadway below.

Construction 2018-2020

North Elevation
Living Room during construction
Kitchen
Garden over basement garages, with pool
Staircases during assembly

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: