House Anderson – Kommetjie, Cape Town

Set back from the edge of Kommetjie beach, this understated home allows the magnificent surrounds to be the central focus – simple architectural lines, clean finishes and wraparound windows emphasise the panoramic views across to Chapman’s Peak and the Sentinel of Hout Bay. Converted from a two-bedroomed, old fisherman’s cottage, the exterior was largely retained, while the interior became an open-plan space full of light, expanded to include four-bedrooms. Through the use of unfussy structural elements, such as exposed brick work, unpigmented concrete floors, lime-washed ceilings, and the clever placement of skylights, the essence of the home as a relaxed beach hideaway was accentuated, while retaining the sensibility of a low-maintenance weekend retreat.

This slideshow requires JavaScript.

“The cottage espouses the idea of ‘less-is-more’, with its simple, functional interiors and an emphasis on lifestyle. The owner’s brief called for a stylish environment that was also child-friendly and low-maintenance….In the lounge, the dominant feature is the floor-to-ceiling Oregon pine windows that were salvaged from a bank in Adderley Street. Not only do they offset the original Oregon floors but they also set the tone for the owners’ collection of simple, wooden furniture and comfy sofas. All furnishings were limited to wood and shades of cream and white to create an understated effect in deference to the location.”
Kerryn du Preez, Elle Decoration, No. 25, Summer 2003, Johnnic Publishing.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s